Mihaela Ivănescu
Câteva concluzii scurte, la finalul unei zile naționale lungi și tensionate
La ora 21, participarea la vot a ajuns la 52.33%. Până la închiderea tuturor secțiilor de votare, atât a celor din țară, cât și a acelor din străinătate, acest procent va înregistra doar o mică modificare, ceea ce înseamnă că nivelul participării de la alegerile parlamentare este comparabil cu cel de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Concluzia pozitivă? România trece din nou pragul de 50% de participare la alegerile parlamentare, care, în ultimele două decenii, ajunseseră codașe la interesul pe care l-au suscitat din partea alegătorilor. Doar alegerile europarlamentare din 2007 și 2009 au înregistrat un nivel mai scăzut al participării la urne.
Concluzia realistă? Acest nivel al participării de la alegerile parlamentare nu înseamnă neapărat că românii au devenit mai implicați politic, nici că încrederea lor în instituțiile politice a crescut sau au devenit mai conștienți de rolul esențial al parlamentului în cadrul regimului politic. Este posibil chiar ca, în spatele acestei participări crescute, polarizarea politică să continue să crească.
Concluzia amară? Partidele populiste, radicale de dreapta, ai căror lideri promovează adesea un discurs de tip extremist, vor însemna, cel mai probabil, aproximativ o treime din componența viitorului Parlament. România nu s-a mai confruntat niciodată cu această provocare, deși o privire atentă la situația din alte state europene arăta, de ceva timp, că și ea se îndreaptă în această direcție.
Formarea unei majorități parlamentare echilibrate, care să susțină un viitor guvern stabil, care să gestioneze cu succes această perioadă foarte delicată din istoria tinerei și insuficient consolidatei democrații românești va fi, în zilele următoare, una dintre cele mai importante misiuni pe care le vor avea vreodată partidele politice democratice din România.