Despre proiect
O democrație se sprijină pe cetățeni critici și informați. Rezultate Vot își propune să informeze și să dezvolte spiritul critic al alegătorilor prin contextualizarea informației electorale însoțite de analize apartinice ale acesteia. Această platformă este locul în care oricine poate accesa toate informațiile relevante ale alegerilor din România.
Rezultate Vot este proiectat de Code for Romania în Civic Labs și dezvoltat pro-bono de către voluntarii noștri. Acest proiect nu are nicio altă sursă de finanțare și este administrat în întregime din donațiile voastre.
Pe Rezultate Vot veți găsi:
Hărți detaliate pe care puteți vizualiza prezența la vot la nivelul țării, la nivel de județ și localitate, dar și diaspora
Rezultatele parțiale ale alegerilor, după închiderea urnelor, pe măsură ce ele sunt comunicate de autorități
Informații din sistemul de monitorizare digitală a alegerilor - Monitorizare Vot - realizat de Code for Romania și utilizat de observatorii alegerilor;
Istoricul electoral al României pentru toate rundele de alegeri începând cu anul 1992;
Un flux live de comentarii și analize realizate de sociologi din marile centre universitare din România.
Platforma Rezultate Vot face parte din ecosistemul electoral construit de Code for Romania/Commit Global, alături de alte trei aplicații realizate pentru a crește gradul de transparență și de participare la procesul electoral.
Monitorizare Vot este aplicația web și mobilă dedicată observatorilor electorali independenți - prima aplicație de monitorizare electorală din România, fiind și cea mai utilizată de acest tip la nivel global. Lansată în 2016 aceasta a fost folosită la toate rundele electorale din ultimii ani și a fost preluată inclusiv în Polonia, din 2018, în cadrul primelor alegeri monitorizate independent în statul polonez, Serbia si alte state.
A doua aplicație din ecosistem este Vot Diaspora, o aplicație web destinată românilor de peste hotare pentru a le oferi sprijin pe durata alegerilor pentru a descoperi unde pot vota și de ce documente au nevoie sau ce proceduri trebuie să parcurgă pentru a vota. La alegerile Europarlamentare din 2019, aplicația a fost utilizată de 25% din totalul alegătorilor din diaspora, iar la ultima rundă a alegerilor prezidențiale, 185.000 alegători s-au informat prin votdiaspora.ro.
WeVote4EU prima platformă care oferă tuturor cetățenilor UE, în 26 de limbi oficiale, informații esențiale despre alegerile europarlamentare și este o voce pentru societatea civilă europeană care publică analize și opinii live despre desfășurarea alegerilor.
Atent la Vot este o soluție prin care oferim cetățenilor un mod de a raporta probleme pe care le sesizează în campania electorală. Toate mesajele transmise de utilizatorii aplicației vor ajunge la jurnaliștii G4Media care le vor analiza și acolo unde ele sunt întemeiate vor investiga acele cazuri.